hogyan segíts másokon? három fontos szempont

már 3 hete tart a borzalmas háború ukrajnában. rendkívül megterhelő ez a helyzet mindannyiunknak. nyilván elképzelni sem tudjuk, hogy milyen ez az ukránoknak. a magam módján minden nap imádkozom a békéért.

rengetegen segítenek a menekülteknek, szívmelengető látni az emberi jóságot, az együttműködést. ez reményt ad és hitet, hogy képesek vagyunk egy jobb jövőt teremteni.

azt viszont nagyon fontos megérteni, hogy ha a segítő tönkre megy a segítségnyújtásban, akkor senki nem fog tudni majd segíteni. az idealizmus fázisában már emlékeztetnünk kell magunkat és másokat, hogy a lehetőségeinkhez mérten vegyünk részt a rászorulók támogatásában. 

van olyan élethelyzet, amiben most valakinek egyáltalán nem megy a segítségnyújtás. ha ezekre az emberekre csoportos nyomást helyezünk, megszégyenítjük őket, azzal villogunk, hogy mi magunk bezzeg mekkora terézanyák/apák vagyunk, akkor az egyik kezünkkel segítünk, miközben a másikkal meg bántalmazunk embereket. higgyétek el, hogy annak, aki nem tud segíteni már eleve erős lelkiismeret furdalása van emiatt. nincs szükség ezt növelni. nem vagyunk feljogosítva arra, hogy bárki felett ítélkezzünk.

néhány napja érkeztem budapestre és emésztgetnem kellett magamban az élményt, hogy itt mennyivel közvetlenebbül lehet érezni az ukrán háború hatását a mindennapokban. stockholmból sokkal absztraktabb az egész történet. 

a segítségnyújtás kapcsán nem csak azt tartom fontosnak, hogy azt a lehetőségeinkhez és erőforrásainkhoz mérten nyújtsuk, hanem azt is, hogy az hatékony legyen és fenntartható. 

én úgy ítéltem meg, hogy azzal segítek a legjobban, ha a Polska Misja Medyczna / Polish Medical Mission -t támogatom, akik az ukrán háborús övezetben állítanak ideiglenes kórházat és oda szállítanak szükséges gyógyszereket, stb.

ha nem tudod, kinek utalj pénzt, akkor ez egy jó tipp. biztosan ezer más szervezet is hasznát venné a támogatásunknak, de ugye a mi lehetőségeink is végesek. muszáj dönteni. én így döntöttem. részletek a pmm honlapján.

Közzétéve: bán andrás

garantált világmegváltás kb. egy órában

hogyan segíts másokon? három fontos szempont” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: