“á semmi… hagyjuk!” a passzív-agresszív viselkedés hátterre

gondolkodtál már azon, hogy mennyire vagy képes tisztán kommunikálni az igényeidet mások felé? 

sokszor megsértik a határainkat, ami önmagában stresszt okoz, de erre még rájön annak az élménye is, hogy miért nem figyelnek ránk? miért nem bánnak velünk tisztelettel? miért tolja a munkaadó teljes mértékben ránk a határok megtartásának feladatát? ez miért csak a munkavállaló felelőssége? miért kell őt addig terhelni, míg végre nemet mond az ezredik feladatra vagy kiég és képtelen tovább teljesíteni?

az asszertív kommunikáció, az egészséges érdekérvényesítés művészete nem csupán a határaink tartásához elengedhetetlen. vannak olyan élethelyzetek, amikor olyan emberekkel sodor minket össze a sors, akik nem képzett gondolatolvasók. 

duzzoghatunk magunkban azon, hogy ezek a “szörnyen érzéketlen barbárok” miért nem pendülnek együtt finom kis lelkünk húrjainak legapróbb rezdüléseivel, de ez leginkább egy passzív-agresszív viselkedésbe fog torkollni a részünkről. 

ha a másik nem tudja, hogy minket mi zavar, nekünk mire van szükségünk, akkor hogyan várhatjuk el tőle, hogy megadja nekünk azt?

ahhoz, hogy őszintén, nyíltan, nem agresszív módon kommunikáljuk az igényeinket nem csupán nagy bátorságra és jól begyakorolt technikákra van szükség, hanem nagyfokú önismeretre is. 

a páncélunk ledobása, a sebezhetőség felvállalása félelmetes, de elengedhetetlen mozzanat ebben a folyamatban. (természetesen csupán egy jól megválogatott embercsoporttal szemben, akikben megbízunk)

ha szeretetért és elismerésért ácsingózom, de nem kapom meg, akkor nagyon nehéz ezt magunk előtt felvállalni. nekem is nehézséget szokott ez okozni, de egészen egyszerűen el kell fogadnunk, hogy szükségünk van ezekre a túléléshez. nincs ebben semmi szégyen. 

ha képesek vagyunk ezt a számunkra fontos emberek felé kommunikálni, akkor nagyobb eséllyel fogjuk megkapni, amit szeretnénk. 

amennyiben a félelem és a sértettség vezérel minket, a vágyaink kifejezése nélkül, tudattalanul próbáljuk meg kierőszakolni a figyelmet. ez passzív-agresszív viselkedéshez és garantáltan ellentétes eredményhez vezet.

erről a témáról beszéltünk a mai HAC podcast epizódban kollégámmal, Szűcs Izabella pszichológussal.

az epizódot hallgasd meg a kedvenc lejátszódon és írd meg, mit gondolsz róla!

Közzétéve: bán andrás

garantált világmegváltás kb. egy órában

%d blogger ezt szereti: