egy szürreális sikerélmény és “A Titok”

nagyon nem csípem az így legyél sikeres 5 pontban-féle bejegyzéseket, de most mégis egy ilyennel jövök.

a siker receptje ilyen egyszerű

minden alkalommal, amikor elkezdünk egy coaching folyamatot, megkérdem a klienseimtől, hogy mikor fogja azt mondani, a közös munka sikeres volt? 

nagyon nehezen megfogható fogalom a siker. én sem igazán tudtam megfogalmazni mikor érezném magam sikeresnek, amikor elkezdtem a halottnak a coach podcastet 2018-ban.

az elmúlt négy évben rengeteg olyan élményben volt részem a podcastomnak köszönhetően, ami egyértelműen sikernek könyvelhető el és ezért rettenetesen hálás vagyok. 

legfőképpen olyan esetekben érzem sikeresnek magam, amikor képes vagyok pozitív hatást gyakorolnom másokra.

van egy elgondolkodtató, friss élményem, ami egészen szürreálisnak tűnt. aztán kiderült, hogy valószínűleg lehúzás az egész. az úgy volt, hogy ma készítenek velem interjút, mert megjelentetik a biográfiámat a „magyarország sikeres személyiségei“ című enciklopédia 2023-as kiadásában.

nagyon nagyot kacagtam, amikor felvették velem a kapcsolatot. levelet kaptam ezzel a címmel: “interjú felkérés british enciklopédia”

elkezdem olvasni, aszongya: “…szeretnénk tisztelettel felkérni, hogy életrajzát megörökíthessük a magyarország kiemelkedő személyiségeit tartalmazó életrajzi lexikonban, munkássága alapján…. kiadónk folyamatosan arra törekszik, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek életrajzait összegyűjtse és megjelentesse a britishpedia-sorozat műveiben…”

kb. idáig olvastam, amikor realizáltam, hogy ez a levél téves címre érkezett. vissza is írtam, hogy “én egy másik bán andrás vagyok szerintem.” és ezzel befejezettnek tekintettem az ügyet.

de hamar jött a válasz, hogy a coach, employee wellbeinges tagot keresik. annyira röhögtem, hogy a könnyeim potyogtak, de a történetet továbbra is hitetlenkedéssel kezeltem.

nem volt időm jobban a történet mélyére ásni, de zsigerből meg akartam guglizni azt, hogy “britishpedia scam”. aztán egy kedves régi hallgatóm írt egy emailt, melyben óvatosságra intett és megosztotta velem, hogyan működnek az ilyen ártatlannak tűnő, a bepalizott emberek hiúságára építő sémák.

nagyon nehezemre esett elképzelni, hogy egy ilyen elitista enciklopédiában szerepeljek, fizetni nem akartam semmiért, így hamar eldontöttem, hogy visszamondom a szereplést.

viszont az interjúhoz küldött kérdéseik elgondolkodtattak, bár vannak könnyűek is:

híres felmenők, nemesi cím: semmi

karitatív vagy civil tevékenység: semmi

tagságok: semmi és “sosem lépnék be egy olyan klubba, ami engem felvenne tagnak”

kitüntetések, díjak, elismerések: semmi

ezeken pedig sokáig kellett törni a fejem:

magic moments (legkiemelkedőbb pillanat, élmény az életében): amikor megszületett a lányunk

különleges teljesítmény (mi az a teljesítmény, eredmény, amire büszke?): nem tudok egyet kiemelni

ez az egész elbaszott történet már csak azért is értékes tapasztalás, mert rákényszerített a következő kérdés megválaszolására:

sikere titka:

1. megtalálni azt, amiben jó vagyok

2. beletenni a munkát

3. együttműködni másokkal, segíteni és jó kapcsolatokat építeni

4. önazonosság

5. szerencse

nekem sem most, sem máskor nem volt olyan érzésem, hogy “na pipa, sikeres lettem, hátra lehet dőlni”. fontos értékelni a ragyogó pillanatokat, de ezek mind a korábban beletett szorgalmas, következetes, jó munka eredményei. ha nem folytatom a munkát, akkor a siker nem marad velem örökké.

a párkapcsolattal összefüggésben is hiszem, hogy nem elég azt mondogatni a másiknak minduntalan, hogy “szeretlek”, azt csinálni is kell nap, mint nap.

emlékeztessük magunkat, hogy ha az 1-4 pontokat szépen teljesítjük és mégsem jön el a várva várt siker akkor sem vagyunk lúzerek. egyszerűen nem voltunk jókor, jó helyen, de ez még változhat.

tudjátok:

Közzétéve: bán andrás

garantált világmegváltás kb. egy órában

%d blogger ezt szereti: