munkahelyi túlélőkészlet decemberre

gondolom nálad is megy az arconpörgés az év végi hajrá közepette. sokan vagyunk ezzel így, ezért összeszedtem néhány hasznos tippet ahhoz, hogy ne haljunk hősi halált a december végre.

ez mindenképpen stresszes időszak a legtöbbünknek, hiszen a munkahelyen rengeteg dolgot be kell még fejezni, üvöltve támadnak ránk az egyszeri éves munkafolyamatok már a céges kantinban is. 

közben a magánélet is maximum fordulatszámon pörög, hiszen derékig hatolunk az ünnepi készülődésben – mit főzzek, kinek mit vegyek, mindenhol sokan vannak, de magas az infláció, hogy fogom ezt kifizetni. mindeközben a szociális kötelezettségek száma is megugrik az éves átlaghoz képest, céges buli, évzáró, előszilveszter, szilveszter stb, stb, stb.

nem csoda, hogy decemberben az erőforrásaink legtöbbször nem elegendőek a követelmények teljesítéséhez. de mit tegyünk?

nagyon sok terhet levesz a vállunkról, ha már ősszel előkészületeket teszünk és megcsinálunk mindent előre, amit lehet (rád nézek ajándékvásárlás). a munkában érdemes jól működő rendszereket, folyamatokat kidolgozni, templateket előre legyártani, hogy ilyenkor már csak be kelljen pötyögni a kívánt adatokat. 

készítsünk tervet az év végi periódusra a munkában és a magánéletben is. mit mikor lehet/tudunk csinálni, minek mi az előfeltétele. számoljunk egy picit több időt minden feladatra, ne higgyük, hogy minden elsőre, ideálisan, hiba nélkül sikerülni fog.

a tervezés során, amikor látjuk, hogy bizonyos munkafolyamatok sikeres elvégzéséhez szükségünk van mások inputjára, akkor ezt még a felkészülés során tisztán kommunikáljuk az érintettek felé és állapodjunk meg a mit mikorban-ban.

támasszunk másokkal és magunkkal szemben reális elvárásokat. priorizáljunk – ha látjuk, hogy túl sok a feladat, akkor ezt jelezzük időben és kérjünk segítséget.

bármennyire is lehetetlenül hangzik, de ilyenkor a legfontosabb odafigyelni arra, hogy ne csak munkából álljon a 24 óra, hanem legyen pihenés, töltődés is. táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk a levegőn és aludjunk rendesen. nem árthat elsajátítani néhány relaxációs technikát sem. 

a legjobbat a végére hagytam: tervezzünk be előre szabadságot a roham végére. a nehéz pillanatokban már ennek a gondolata is erőt adhat nekünk – arról nem beszélve, hogy nem a teher alatt nő a pálma, hanem akkor, amikor egy húzós időszak után vissza tudunk menni a komfort zónánkba reflektálni és beépíteni a tanultakat. 

remélem hasznosnak találod ezeket a tanácsokat és nem hajtod magad halálra csak azért, hogy mások vélt vagy valós elvárásait teljesítsd!

Közzétéve: bán andrás

garantált világmegváltás kb. egy órában

%d blogger ezt szereti: