“mindenki bekaphatja!” – csúcsteljesítmény és kiégés a forma 1-ben

február 24-én jelent meg a netflixen a drive to survive ötödik évada, amely a tavalyi forma 1-es szezont dolgozza fel dokumentumfilmbe oltott top gun stílusban. a kedvenc versenyzőm, Daniel Ricciardo ugyanezen a napon dobta piacra divatkollekciójának legújabb darabját, egy FEA feliratú pulcsit.

sok kérdés merülhet fel most benned, hogy ezeket a nem feltétlenül releváns, ám látszólag egymáshoz nem kapcsolódó híreket olvasod egy csokorban. és mi az a FEA?!

maradj velem egy picit, kifejtem. 

az említett kedvencem idén sajnos nem lesz ott a rajtrácson, ahol a világ 20 legjobb autóversenyzője küzd minden évben a világbajnoki címért. a forma 1 az autósport csúcskategóriája, rengeteg pénz, siker, csillogás jellemzi a sorozatot. 

nyilván a sportolókon lévő nyomás is összhangban van ezzel a mindennél magasabbra tett léccel. az a mondás járja, hogy csak annyira vagy jó, mint amennyire a legutóbbi versenyeden voltál. itt senki nem ülhet a babérjain. 

Ricciardo számos versenyt nyert korábban, de az elmúlt két évben nagyon szenvedett a McLaren csapatánál. nem találta meg az összhangot az autóval és valószínűleg az emberi kapcsolatokkal is lehettek gondok. ugyan nyert egy versenyt 2021-ben, de a tavalyi teljesítménye annyira gyenge volt, hogy kitették a szűrét annak ellenére, hogy még volt érvényes szerződése plusz egy évre. 

nagyon akart bizonyítani, mindent megtett, de nem jöttek az eredmények. a mindig mosolygó ausztrál szeméből szépen lassan eltűnt a csillogás. amikor az említett netflix dokumentumfilm készült, akkor ő már tudta, hogy kirúgják. a forgatásnál használt csapó táblára kézzel ezt írta: “FEA 🙂”

a korábbi csapatánál is volt már, hogy ezzel a felirattal a bukósisakján versenyzett, amikor elmérgesedett a viszony közte és a menedzsment között, akik a nagy reménységnek számító fiatalabb csapattársát favorizálták vele szemben. 

a múlt heti legfrissebb fényképen egy FEA feliratú pulcsiban láthatjuk, ahogyan egy rendezvényen a közönség soraiban ül és újra mosolyog, mint régen.

most már elárulom végre, hogy a FEA a fuck ‘em all rövidítése, ami szlengesen kb. annyit tesz, hogy “mindenki bekaphatja”!

Daniel saját magyarázata ehhez így szól: “amikor a szíved-lelked beleadod valamibe, akkor kinek van joga azt mondani neked, hogy ez nem fog menni? ezzel a három betűvel azoknak üzenek, akik nem hisznek bennem, akik szerint nem vagyok elég jó, elég bátor, elég tehetséges vagy elszánt”.

ez az üzenet teljesen egybe cseng azzal, amit egy másik F1-es pilóta, a mercedesnél szintén nagy nyomás alatt versenyző finn Valtteri Bottas többször is mondott a rádióba egy-egy nyertes futam után: “To whom it may concern.. F*** YOU” magyarul: “mindenkinek, akire vonatkozik: basszátok meg!” 

szerintem mindkét story remekül mutatja, hogy mekkora nyomás van a versenyzőkön. nemrégiben mindketten elismerték, hogy kiégtek az évtizedes stressztől és attól, hogy ugyan számos futamot nyertek, mégsem lettek világbajnokok, mert mindig valaki jobb volt náluk vagy nem kaptak megfelelő autót, illetve támogatást csapaton belül. 

mindketten terápiába mentek, melynek hatására Ricciardo úgy döntött, hogy idén sabbaticalt tart (senki nem tudja, hogy még valaha visszatér-e?), Bottas pedig végre kilépett a magára erőltetett robot szerepből és gyönyörű mullet séróval, bajusszal és nagy mosollyal kezdte meg az idei szezont.

a finn így nyilatkozott: “fizikai és mentális fájdalmat okozott a túl kemény edzés. teljesen elvesztettem az irányítást és függővé váltam. táplálkozási zavaraim lettek, kizárólag párolt brokkolit ettem a megterhelő tréningprogram során, hogy öt kilóval kevesebb legyek a természetes súlyomnál az autó tömege miatt.”

rájött, hogy mennyire nem volt egészséges a hozzáállása, hogy a teljes életét feláldozta a győzelem oltárán és már semmi nem maradt neki. szerintem Ricciardo-nak is jót fog tenni egy kis stresszmentes pihenés, hogy újra rátaláljon önmagára.

s hogy mi ebből a tanulság? sok minden lehet, de nekem az a legérdekesebb, hogy mennyire túl tudják tolni a cél, a siker hajszolását még a legtopabb top atléták is. a teljesítménypiramis csúcsán működő emberek sem robotok. egy idő után felszól a gépházból a lélek, hogy hé haver, én is itt vagyok! ha velem nem foglalkozol, akkor nem fog tovább menni a buli.

a hosszantartó, krónikus kezeletlen stressz kiégéshez vezet, melynek egyik tünete a teljesítmény csökkenése. egy másik pedig a cinizmus, az elszigetelődés. ezek mind gyönyörűen látszanak a tárgyalt példákban.

ha te is azt érzed, hogy már mindenkit elküldenél a p***ába, akkor valószínűleg túl régóta kell túl kevés erőforrással túl magas elvárásoknak megfelelned. 

lépj hátra kettőt, vegyél mély levegőt és tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért is csinálod ezt az egészet?

mennyit ér a siker? és neked mit is jelent az?

Közzétéve: bán andrás

garantált világmegváltás kb. egy órában

%d blogger ezt szereti: