rolam

rólam

sosem drukkoltam a bajnokcsapatnak. nem fogadok a tuti befutóra. az hoz lázba, amikor valaki a nehézségein felülkerekedve képes fejlődni, sikert elérni. felvillanyoz, amikor segíteni tudok valakinek egy ilyen folyamatban.

minden mélypont, válság lehetőség a megújulásra. a szenvedést csak úgy lehet elviselni, ha valamilyen értelmet adunk neki. az én életemben a fejlődés és a megismerés lehetősége lett a hajtóerő.

a húszas éveimben nem a karrierem építésre koncentráltam, hanem inkább minél több élettapasztalat begyűjtésére. megpróbáltam tiszta lappal újrakezdeni külföldön, de az első kísérletem viszonylag hamar eredménytelennek bizonyult. nem mondtam le a célomról.

2012 óta stockholmban élek a feleségemmel és lányunkkal.

másfél évtizede a családalapítási vágy beindította a fejemben a fogyasztói társadalom által mélyen belénk táplált programot: “kemény munka, karrier, siker, pénz, boldogság”.

elszegődtem hát egy multinacionális céghez. komoly fenntartásaim voltak a rendszerrel kapcsolatban, de hittem abban, hogy sikeres leszek, ha keményen dolgozom és magamat adom.

a teljesítményem és a tanulni akarásom pozitív fogadtatásra talált; elég hamar előléptettek csoportvezetőnek. rendkívüli módon élveztem nemzetközi környezetben mozogni, és különböző projektek menedzselése kapcsán eltérő kultúrákat megismerni.

szakmai tapasztalatom: 2006 – 2018 között a világ legnagyobb cégeinél dolgoztam okleveles közgazdászként, az idő nagy részében vezető beosztásban.
olyan virtuális csapatokért is voltam felelős, ahol a dolgozók különböző országokban élnek. voltak beosztottaim az egyesült királyságban, litvániában, izraelben, indiában és svédországban.


az utolsó nagy feladatom egy prágai szolgáltatóközpont (SSC – shared service center) pénzügyi osztályának létrehozása volt. több szakember munkáját világítottam át az EMEA régióban. kidolgoztam az új szervezetre vonatkozó javaslatot és mélyen a szemébe néznem sok jól bevált kollegának, akik emiatt elveszítették az állásukat. nem vagyok büszke az eredményre, viszont rengeteget tanultam ebből az élményből.

2019 óta főállásban foglalkozom vezetőtámogatással, coaching-gal és podcastek készítésével.


ha további részletekre vagy kíváncsi a szakmai önéletrajzommal kapcsolatban, akkor nézd meg a LinkedIn profilomat. a legbüszkébb a korábbi beosztottaim ajánlására vagyok, akiknek tudtam segíteni a karrierjüket a coaching szemléletű vezetői módszeremmel.

viszont a személyiségem és az általam képviselt értékrend egyre nagyobb gondokat okozott. annyira meg akartam felelni az elvárásoknak, hogy évekig elnyomtam magamban a belső hangot, és csak a szakmai siker motivált. a belső hang azonban egyre hangosabban figyelmeztetett, hogy ez a környezet káros számomra, de én nem akartam meghallani. a munka egyre kevésbé okozott örömet, egyre frusztráltabb és kimerültebb lettem. aztán egy szép napon olyan mellkasi nyomást éreztem, amit még sosem. azt gondoltam, itt a vége; egy irodában végzem, fiatalon szívinfarktussal.

hamar kiderült szerencsére, hogy csak egy erős pánikrohamom volt. teljesen összezuhantam. megingott a hitem önmagamban. rádöbbentem, nem vagyok golyóálló. a korábbi meggyőződésem, hogy bármire képes vagyok hirtelen szertefoszlott.

képtelen voltam tovább elnyomni magamban a belső hangomat.

egyértelmű volt, hogy változtatnom kell az életemen, de sokáig nem értettem, hogy mégis mit? hiszen mindent úgy csináltam, ahogy mondták. hosszú önismereti útra indultam. több éves pszichoterápia segített megérteni a problémáim gyökerét és elindulni a saját boldogságom irányába.

rendkívül felszabadító élmény volt megélni, hogy ez a mélypont új lehetőséget adott számomra egy olyan élet kialakítására, amiben a helyemen lehetek.

elfogadtam, hogy nem vagyok tökéletes. tudom értékelni az “elég jót”. megtanultam szeretni önmagamat a teljesítményemtől függetlenül. megbocsátottam másoknak és önmagamnak. már tudok nemet mondani. igyekszem a saját értékrendemhez hűen élni az életem. a kapcsolataim minősége fontosabb lett az eredményeknél. próbálok minél kevesebb terhet cipelni magammal és a jelenben létezni.

érdeklődésem középpontjába a munkahelyi boldogulás, a vezetéselmélet és a pszichológia került. a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a mentális egészség tabu téma a mai teljesítményorientált világban. nagyon erős hivatástudat ébredt bennem ennek megváltoztatására.

majdnem másfél évtized után 2018-ban otthagytam a pénzügy világát. végre összeállt minden ahhoz, hogy a korábban szerzett tapasztalataimra támaszkodva segíteni tudjak másoknak – akik talán hasonló cipőben járnak, mint én is korábban.

az evolúcióban, a fokozatos fejlődésben hiszek. minden hirtelen változást egy hosszú, mély belső folyamat előz meg. így volt ez nálam is.

a rendőrtiszti főiskolán (ma közszolgálati egyetem) a bűnügyi szakon végeztem és tanultam többek közt pszichológiát, pedagógiát, vezetés elméletet – ebből írtam a diplomamunkámat. később a budapesti gazdasági főiskolán közgazdász végzettséget szereztem. a gazdasági tárgyak mellett tanultam általános- és üzleti kommunikációt, általános- és szakmai lélektant, szociológiát, humán menedzsmentet. az anglia ruskin university-n pedig sikeresen megszereztem a nemzetközi üzleti mester diplomát. angol nyelvű képzést kaptam interkulturális menedzsmentből, nemzetközi vezetői kompetenciákból, döntéshozatalból és egyéb üzleti jellegű tárgyakból. felsőfokú angol szakmai nyelvvizsgám van, amelyet nem félek használni.

2019-ben szakmai képzésen vettem részt (és professional certificate-t szereztem) a berkeley university of california-n. a ‘the science of happiness at work’ elnevezésű program középpontjában a mindfulness és a munkahelyi stressz kezelése, a kiégés megelőzés, az empátia és az érzelmi intelligencia állnak.

2020-ban elvégeztem a ‘positive psychiatry and mental health’ szakképzést a university of sidney online kurzusán. 

az exxonmobil-nál, a GE-nél és a johnson & johnson-nál eltöltött időszakban számos vezetői és coach képzésen vettem részt magyarországon, angliában és svájcban.

bán andrás