a 3H varázslatos világa: nem kell mindig segítened

a HHH kapcsán most nem Miki barátom axiómáját akarom itt megosztani veled, mely szerint (munkahelyi vezetőkről van szó) Hülye Hülyét Hoz - ez is egy fontos világítótorony az életben való eligazodáshoz, de most másról lesz szó.

biztosan veled is többször előfordult már, hogy a párod/barátod/kollégád kiöntötte neked a lelkét, elpanaszolt valami sérelmet, nehézséget, megosztotta veled a problémáját és te azonnal segítő üzemmódba kapcsoltál. ilyenkor az ember agya elkezd magas fordulatszámon pörögni a lehetséges megoldásokon, és már köpöd is ki az imént felvázolt probléma lehetséges megoldásait. azt hiszed, hogy mekkora jó barát/stb. vagy, és csalódottan tapasztalod, hogy a másik fél teljesen lezár és egyáltalán nem enyhül a feszültsége, sőt!

pedig még az is lehet, hogy neked extra erőfeszítést kellett tenned, hogy a problémáján agyalj, és erre tessék, ez a hála!?

hát nem azt tanították, hogy úgy viselkedjünk másokkal, ahogy szeretnénk, ha velünk is viselkednének? hogy azt adjuk neki, amire nekünk is szükségünk van?

EZ EGY TÉVEDÉS.

egyáltalán nem biztos, hogy a másiknak arra van szüksége, hogy megoldd a problémáját. lehet, hogy csak egy együttérző barátra van szüksége, aki meghallgatja vagy egy nagy ölelésre.

legközelebb, ha ilyen helyzetbe kerülsz, akkor van egy nagyon egyszerű megoldás:

kérdezd meg a másiktól, hogy mire van szüksége? 

a 3H amúgy az angolból jön: heard, helped or hugged

Previous
Previous

ezért utálod a teljesítménykényszeres kollégát

Next
Next

mi kell a rendszerszintü változáshoz és mely 5 típus akadályozza ezt?